Amikor ellátogat egy weboldalra, az információkat tárolhat vagy gyűjthet be a böngészőjéről, amit az esetek többségében sütik segítségével végez. Az információk vonatkozhatnak Önre mint felhasználóra, a preferenciáira, az Ön által használt eszközre vagy az oldal elvárt működésének biztosítására. Az információ általában nem alkalmas az Ön közvetlen azonosítására, de képes Önnek személyre szabottabb internetélményt nyújtani. Ön dönti el, hogy engedélyezi-e meghatározott típusú sütik használatát. Bővebben 

Hol érdemes babakocsit vásárolni?

Fodor Zsuzsa
2021. 01. 04. 00:00:00
Hol érdemes babakocsit vásárolni?

Hol érdemes babakocsit vásárolni? Mire kell figyelni? Ha ezek a kérdések felmerültek benned is, akkor ezt a cikket el kell olvasnod! 8+2 tipp vásárlás előtt állóknak.

Ígérem a kedves olvasónak, hogy igyekszem objektíven a témára szorítkozni. Ami persze borzasztóan nehéz lesz, hiszen természetesen a Babakocsi Mániától érdemes babakocsit vennie mindenkinek. :)

Mi is tudjuk, hogy a mai világban ez egy igen nehéz kérdés, hiszen rengeteg babakocsi kereskedő van és milliónyi babakocsit áruló webáruház működik. 
Vegyük tehát sorra, hogy milyen szempontokat érdemes mérlegelni vásárlás előtt.

Először megbízható kereskedőt érdemes választani, aztán a kínálatából megfelelő babakocsit!
Nem fordítva.
Ez fontos, sok vásárló nem is tudja elképzelni mennyire, mígnem gondja adódik a babakocsival. Legyen az egyszerűen csak egy elvesztett alkatrész, ha nincs aki pótolja, gond van. Egy elvesztett kerék tengely csak egy aprócska alkatrész, de nélküle az egész babakocsi használhatatlan. Ha nem lehet felrakni az egyik kereket, hiába van még másik 3 kerék a babakocsi alatt... Úgy gondolom, ha a vásárlók előre tudnák, hogy mire kell figyelniük mielőtt megveszik a kiszemelt babakocsit, kevesebben járnának pórul.

Fontos tudni, hogy minden kereskedő az általa értékesített babakocsira vállalja a garanciás javítás lebonyolítását. A konkurens webáruház által eladott babakocsikra nem. Még akkor sem, ha ugyan annak a babakocsi gyárnak ugyan az a modellje az ő kínálatában is benne van. Azt, hogy a kereskedő biztosít-e a babakocsi mellé a későbbiekben is szervizelési lehetőséget, alkatrész vagy tartozék utánpótlást, érdemes a honlapján ellenőrizni. A garanciális időszakon túl nem kötelessége ugyanis segédkezni a szervizelésben. Egy babakocsit pedig általában jóval hosszabb ideig terveznek a szülők használni.
Magyarországon nincs babakocsi gyártás. Az országba bekerülő babakocsik túlnyomó többsége Lengyelországból érkezik. A szervizelést a garanciális időszak alatt (és után is) a gyártó végzi el. Lengyelországban. A babakocsit tehát oda kell juttatni. Ideális esetben ennek az ügyintézését és teljes költségét átvállalja a babakocsit értékesítő webáruház vagy üzlet a garanciális időszakon belül.

Mik tehát az érvek egy-egy babakocsi webáruház és kereskedő mellett:
1. Kínálatában nem csak babakocsik, hanem a hozzájuk tartozó alkatrészek is megtalálhatók.
2. Ha ezeket készletről értékesíti (nem a gyártótól rendeli meg) az még egy plusz pont a javára.
3. Ha importőr is és nem csak kereskedő, az szintén nagyszerű, hiszen első kézből vásárolhat a vevő, nincsenek köztes kereskedők. Minél több kereskedőn megy keresztül a termék az értékesítési folyamat során, annál drágább a termék, illetve probléma esetén is jelentősen megnő az ügyintézési idő. Egy importőr nagy valószínűséggel akár heti rendszerességgel is megfordul a gyártónál. (Erre érdemes rákérdezni tőlük!)
4. Működő ügyfélszolgálattal rendelkezik, telefonon vagy email-ben is elérhetők.
5. Minimum 3 éves kereskedői múlt (ezt azért tartom fontosnak, mert egy újonnan indult vállalkozás kapcsolati rendszere még nem elég stabil az őt kiszolgáló gyártókkal. Nem rendelkeznek kellő tapasztalattal. Ez rendkívül fontos tényező. Illetve egy régebb óta működő cég valószínűleg már anyagilag is stabilabb. Hiába a 2 év garancia, ha a kereskedő idő közben eltűnt mint a hajnali köd.)
6. Működő közösségi oldal. A mai világban ez úgymond alap. Ha a vásárló nyomon követheti egy cég mindennapjait, az mindenképp bizalomra ad okot. 
7. A honlapon fel vannak tüntetve a vállalkozás adatai. Ezek semmiképp nem titkos adatok, sőt, feltüntetni kötelező. Ne vásárolj olyan kereskedőtől akinek még a nevét vagy adószámát sem tudod.
8. Utánvételi lehetőség. Ha a vállalkozás nem biztosít lehetőséget a vásárlóinak az utánvételre, akkor ott valami bibi sejthető. Ha minden más stimmel vele, akkor sem lehet elég stabil a működése ha előre kéri a vételárat. Ilyen kereskedőtől rizikós vásárolni. Megbízható webáruházból -amit leinformálható vállalkozás üzemeltet-, biztonsággal vásárolhatunk előre utalással vagy bankkártyával is. Az utánvételi lehetőségnek azonban adottnak kell lennie a fizetési módok között.
+1. Ha van kis időd, érdemes a cég adószáma alapján információt lekérni. Ha a vállalkozás ellen aktív végrehajtás van, esetleg felszámolás vagy csőd eljárás alatt áll eszedbe se jusson tőle vásárolni. 

A cikk megalkotásának ötlete egyébként a sok-sok megkeresés miatt forrt ki bennem. Naponta legkevesebb 10 (!) segítséget kérő hívást/levelet kapunk. Sztorik pár szóban:
- Egy fiatalember mesélt egy webáruházról akik a "garancia" hallatán (pár egyeztetést követően) egyszerűen rácsapták a telefont. Mikor a felesége is felhívta őket, a kereskedő hölgy egyszerűen letiltotta mindkettejüket. Garancia csak papíron volt....Vicces, nem? Kíváncsiságból rákerestem a boltra. Hát a google vélemények sem voltak semmik...
- Másik telefonhívás alkalmával egy kismama mesélte, hogy az újonnan megvásárolt babakocsi dobozóból hiányzott a sport karfa. Éppenhogy csak most vette át a csomagot. A kereskedő nemhogy ingyen nem pótolta neki, de még pénzért sem volt hajlandó beszerezni. Természetesen kötelessége lett volna segíteni. 
- Egy apuka hívott, hogy elhagyott egy tengelyt amivel a babakocsi nagy kereke felrakható a vázra. Az üzlet ahol vették a babakocsit azt tanácsolta keressen google-ban alkatrésszel foglalkozó kereskedőt, mert nem tudják pótolni neki. Nemhogy azonnal nem, vagy 2 héten belül, hanem egyáltalán sehogy sem fogják tudni pótolni neki. Az jó, nem? Akérdéses babakocsi egyébként közel 250e ft volt. Szerencsére volt ilyen tengelyünk, bár a modellt amihez kérte, nem forgalmazzuk. Az alkatrészek sokszor kompatibilisek.
- Szintén egy még érvényes garancával rendelkező babakocsival kapcsolatban keresett egy apuka, a sport rész karfáját tartó elem közepe valahogy kiesett a vázból. Nem lehetett csatlakoztatni a karfát. Ennek nem lett volna szabad kiesnie, ez egyértelmű. Az üzlet ahol vette, nem tudott segíteni neki, ugyanis álláspontjuk szerint ez nem garanciás hiba. De kérdezem én...ezt ők hogyan, vagy mi alapján döntötték el?? Az, hogy valamire érvényes-e a garancia vagy sem, azt csak és kizárólag maga a gyártó bírálhatja el. Hiszen ő biztosítja a jótállást. Egy kereskedőnek ezt elbírálni nincs jogosultsága. Pláne nem telefonon, első hallásra, 10 másodperc alatt.
- Használtan vásárolt babakocsik "kapu garanciájával" kapcsolatban annyi sztorim lenne, hogy estig tudnám mesélni. Tudod mi az a kapu garancia?? Míg kitolod az ajtón, addig érvényes.  laugh Hát igen. Kiadsz 100e forintot egy használt kocsira, de garancia az nincs. Bátor dolog. Ezt mindenki maga dönti el. Kedvenc sztorim egyébként az a 8 éves Kunert babakocsi, amit "csak egy gyerekkel használt, 2 éves babakocsinak" adott el a tulajdonos. Hogy ez hogyan derült ki?? Egyszerűen csak szeretett volna új keréksort az anyuka. Megrendelte tőlünk, elküldtük. Nem volt kompatibilis. Több fotót is bekértünk, egyeztettünk a gyártóval mi lehet a gond. Visszajelzett, hogy ezt a fajta csatlakozó elemet 3 generációval ezelőtt kivezette. Mondanom sem kell, hogy szegény anyuka a döbbenettől szóhoz sem jutott. És akkor ez még nem volt elég kifejező...a babakocsi ugyanis kb. 10 éves lehetett már.

Tanácsolom nektek, hogyha használt babakocsit vesztek, kérjétek el a papírjait. Azon látszik majd, hogy valójában hány éves. Nem mindegy, hogy 2, 4, vagy 8. Ha semmilyen papír nincs meg, kezeljétek erősen fenntartásokkal a dolgot. Lehet, hogy látod az éppen 1,5 éves csemetét aki a babakocsit használta. Azt viszont nem tudod biztosra, hogy az eladó is használtan vette-e már azt a babakocsit. (Zárójelben jegyzem csak meg, hogy minden kereskedő 5 évig őrzi a számlákat, másolatot kérni róla pedig csak pár perc. Mi is mindig kiadjuk, igazán nem nagy dolog.) 

+2. tipp:
Csak nyerhetsz a dolgon, ha a már kiszemelt babakocsit árusító kereskedőt/webáruházat felhívod. Mondd azt, hogy van tőlük egy 1 éves babakocsid, gond van a fékkel, elhagytad a karfát, megrepedt a váz, vagy bármi ami éppen eszedbe jut... Hallgasd meg mit mond. Mit fognak csinálni, mit kell neked csinálni, hogyan oldják ezt meg nektek. Ha nem tetszik a válasz, tudod mit kell tenned. Ahogy írtam, ezzel csak nyerhetsz. Ha mást nem, tapasztalatot.

(Minket nem szükséges hívnod, megspórolom neked ezt a telefont és elmondom gyorsan pár mondatban: 2 év garancia, valamint későbbi szerviz háttér amit biztosítunk az eladott babakocsikra. Elveszett alkatrészek pótlása készletről és rendelésre is működik. Ha gond van, futárt küldünk. Háznál felveszi a csomagot, és oda is viszi vissza ha megérkezett. Lengyelországban a kollégáink hetente több alkalommal is kint vannak, így a termékek beszerzése és szervizelése is igen gyors.)


A cikknek, a tanácsoknak itt a vége.
Most következik az a rész, amikor leírom miért válasszátok a Babakocsi Mániát.   wink 

Köszönöm a figyelmed! Remélem hasznodra válik az írásom. Látogass vissza máskor is, már készülnek a következő cikkeim!
Szép napot!

Tartalomhoz tartozó címkék: Babakocsi vásárlás
Az oldal tetejére