Amikor ellátogat egy weboldalra, az információkat tárolhat vagy gyűjthet be a böngészőjéről, amit az esetek többségében sütik segítségével végez. Az információk vonatkozhatnak Önre mint felhasználóra, a preferenciáira, az Ön által használt eszközre vagy az oldal elvárt működésének biztosítására. Az információ általában nem alkalmas az Ön közvetlen azonosítására, de képes Önnek személyre szabottabb internetélményt nyújtani. Ön dönti el, hogy engedélyezi-e meghatározott típusú sütik használatát. 

Bővebben

Menü

A megfelelő babakocsi kiválasztása- tapasztalatok

Fodor Zsuzsa
2021. 03. 04. 22:02:28
A megfelelő babakocsi kiválasztása- tapasztalatok

Hogyan választanak babakocsit mások? Mik a fő szempontok? Gyakorlati tapasztalatok a bemutató termünkből.

Ebben a bejegyzésben leírom nektek tapasztalataimat arról, hogy hogyan és milyen szempontok alapján választanak babakocsit a hozzánk látogató párok. Nyíregyházi bemutató termünkben az érdeklődőknek lehetősége van a babakocsikat kipróbálni, tesztelni. Ennek kapcsán évente több száz babakocsi kiválasztásban segédkezem. Babakocsikkal egyébként jelenleg 11 éve foglalkozom. Bízom benne, hogy az általam tapasztaltak neked is a segítségedre lesznek.

Megjegyzés: a hozzánk látogató szülők mind a multifunkciós babakocsik mellett tették le voksukat, és honlapunkon lévő termékekkel már megismerkedtek.

1. szempont szokott lenni a rendelkezésre álló keret, tehát az ár. 
Mire eljön az idő a babakocsi kiválasztására, addigra már egy alapos kínálat feltérképezés szinte mindig megtörténik a leendő szülők részéről. A babakocsik ára egy igen erős befolyásoló tényező. Érthető okokból, hiszen nem mindegy, hogy 80.000 forint a keret rá vagy 180.000Ft. Általában egy -tól -ig határt kitűzünk, és a kereten belül lévő babakocsikból igyekszünk a legmegfelelőbbet kiválasztani.

2. szempont a színvilág és a forma meghatározása.
Olvastam más fórumokon is írásokat mielőtt ezt a cikket elkezdtem megírni. Kíváncsi voltam miket írnak. Első és második szempontnak a legtöbben például a váz súlyát és a kerekeket írják. Ezek ebben a listában is megjelennek majd, de hátrébb.
 Te el tudnád képzelni, hogy egy ciklámen cikcakkos babakocsit válassz citromsárga vázzal,csak mert a gyári adatok szerint kisebb a súlya? Ronda, de praktikus??? Hát nem...így vannak ezzel más kismamák is. Egy babakocsi legyen a szülőknek tetsző, mind formában és színvilágában is. A kiválasztott babakocsik egyébként a kismamák egyéni stílusát erősen hozzák. Van aki klasszikus megjelenésűre vágyik, van aki extravagánsra, van aki luxus modellre vagy éppen sportosra...stb.
Sokan azt gondolják, hogy a babakocsit a kismama egyedül választja ki. Ez általában nem így van. Az apukák aktívan részt vesznek a termék kipróbálásban. Összezárják, nyitják, forgatják, műszakilag is tüzetesen átnézik. Ezeket a multifunkciós babakocsikat több gyermek kiszolgálására gyártják a gyártók, az élettartamuk meglepően hosszú, persze kellő gondoskodás mellett. A bemutatás alkalmával a babakocsik karbantartását is megbeszéljük. Mire idáig eljutunk egy-egy vásárló párossal, bármilyen hihetetlen is, az anyukék már elköteleződnek 1-1 babakocsi modell mellett. Igen-igen. A gyári adatok pedig  még sorra sem kerültek...

3. szempont: a váz magassága.
A legtöbb hozzánk látogató pár konkrétan kiválasztott babakocsi modelleket szeretne megnézni, kipróbálni. Az átlagos termetű, 160-170cm magas anyukák részére meglehetősen széles a kínálat. Vannak azonban ettől alacsonyabb, és magasabb nők is, akik számára a kínálat már szűkebb lesz. A legtöbb anyuka nem is gondol erre a szempontra, de véleményem szerint a babakocsi kényelmes tolásához a megfelelő és komfortos lépéshossz, a kezek kényelmes támasztása fontos szempont. A tolókarok magassága minden esetben állítható, de egy alacsony termetű kismama sem szeretne egy óriás babakocsi mögött eltűnni, ahogy egy magas anyuka sem egy kis babakocsi mögött totyogni. A választás akkor különösen nehéz (de nem lehetetlen), ha az anyuka 155cm, az apuka pedig 190cm magas. Hiába kedvezők tehát a gyári adatok, ha a babakocsi tolása a termet miatt nehézkes.

4. szempont. Melyik tartozékok alapján hasonlítsunk össze a babakocsikat?
A válasz számomra teljesen egyértelmű, bár ezzel sok szülő párost meglepek. Gondoljunk csak bele, melyik feltétet meddig használjuk majd:
Autósülés: 0-10kg vagy 0-13kg-ig használható autósülések vannak a multifunkciós babakocsi szettekben. Ez a gyakorlatban azonban 9kg szokott lenni. Egy ilyen súlyú baba már 1 év körül van. Már nem csak ül, hanem jár, vagy inkább rohan. Ember legyen a talpán az a szülő, aki a hordozóban való fekvésre rá tudja venni. Ő már tud ülni, nézelődik, miért feküdjön a hordozóban?? Nem fog akarni. Számára már egy 9kg-tól használható nagy méretű autósülés lesz a megfelelő már, nem a babahordozó. Szóval ezzel az első tartozékot a babakocsi választás szempontjából ki is lőttük. Össze lehet ezeket is hasonlítani természetesen, sőt kell is. Azonban ne az elsődleges szempont legyen.
Mózes: 0-6 hónapos korig használjuk. Csak 6 hónapig tehát..és általában az autósüléssel felváltva. Gondoljunk csak bele...berakjuk a babát az autósülésbe, elmegyünk bevásárolni. A vázat visszük a csomagtartóban, hiszen az adapterrel pillanatok alatt rá lehet tenni. A mózest ilyen esetekben teljesen felesleges magunkkal vinni. Foglalja a helyet, még egyel több dolgot kell be- és kipakolni. A mózes nagyszerű ha otthonról indulunk sétálni a babával, vagy ha tényleg egyszerűen megoldható a szállítása az autóban. Máskülönben ha autóval megyünk, nem visszük.
Így valószínűleg már le is lőttem az általam ajánlott összehasonlítási alap:
A sport rész.
6 hónapos kortól 3 éves korig használható, tehát lehetőségünk van 2,5 éven át használni. Logikus tehát, hogy a váz mellett a babakocsi sport része lesz a megfelelő összehasonlítási alap. Ennél a pontnál bizony számos babakocsi modell elvérzik a piacon. A gyártó nagy hangsúlyt helyez a mózes marketingjére, gyönyörű fotók születnek erről a feltétről, hiszen a születendő babát minden anyuka a mózes részbe "látja bele". Ha a sport rész minőségi kialakítás helyett inkább fapados, akkor kerülendő a babakocsi, hiszen ugyan annyi pénzért kapsz ilyet és olyat is. Miért válaszd a kevésbé jó minőségűt? Ez különösen a magasabb kategóriás, 150e Ft körüli, és e fölötti modelleknél igen szembeötlő. Hát figyeljétek ezt, kedves szülők! A sport részt.  Első látásra is fel fog tűnni a különbség ugyan abban az árkategóriában a különbség 2 különböző gyártó azonos kategóriában mozgó modelljei között, nem kell aggódnod amiatt, hogy nem tudod mit kell nézni.

5. Ezután következnek majd a további szempontok a választásban: 

- a váz összecsukása és súlya
- a kerekek típusa 
- a rugózás, ringathatóság
- a feltétek sajátos tulajdonságai
- pelenkázó táska és egyéb gyári tartozékok

Mire mindezt jól kivesézzük és kipróbálunk minden gombot és tartozékot, újra visszatérünk a 2. ponthoz. 
Úgy kell ezt elképzelned, mint a TLC-n a "Mondj igen a ruhára" című műsort. Tudod, amikor menyasszonyi ruhát választanak. Nálunk is így van ez. Próbálgatjuk- próbálgatjuk, aztán egyszercsak előkerül a tökéletes babakocsi. Ahogy egy menyasszony örül a ruhájának, ugyan úgy boldoggá teszi a kismamát a tökéletes babakocsi. Ez a várandósság időszakának egy csúcspontja a párok számára. 

Elmesélek röviden egy történetet.
Bejelentkezett egy fiatal pár hozzánk. Utólag elmondták, hogy a hozzánk vezető úton megbeszélték, hogy tuti biztos, hogy sem fehér, sem fekete babakocsit nem vesznek. Ennek megfelelően, ahogy a kapun beléptek, rögtön ezzel nyitottak: "Szia, végre ideértünk! Megbeszéltük, hogy sem fekete, sem fehér babakocsit nem veszünk, szóval ne is mutass ilyet majd!"

Mit gondoltok milyet vettek???
Fekete-fehéret!  laugh Bizony. Az általuk kiválasztott modelleket mindegyikét megmutattam nekik, feketét vagy fehéret egyet sem, ahogy kérték. Egész idő alatt lopva a sarokban kiállított fekete-fehér babakocsit nézték. Pedig nem is én mutattam. Beleszerettek a színébe, a formájába, anyagába, a praktikusságába. Elmondhatatlanul boldogok voltak, hogy megtalálták nálunk az álom babakocsit. Mindig mosolyogva emlékszem vissza rájuk. 

Bízom benne, hogy így lesz majd veletek is, és hatalmas örömöt fog okozni, hogy számotokra a leggyönyörűbb babakocsiban tolhatjátok majd a babátokat. Egy gyönyörű, praktikus babakocsival sétára menni is élmény lesz, higgyétek el!
A választásban online vagy telefonon is szívesen segítünk nektek, keressetek minket bizalommal! Nézelődjetek a webáruházban, ha pedig kérdésetek van, ne habozzatok feltenni azt nekünk! 

E-mail: maniababakocsi@gmail.com
Telefon: 0630/42-43-942
Várunk Facebook oldalunkon is: @BabakocsiMania
Bemutató termünk előzetes időpont egyeztetést követően látogatható.
Segítségedre lehetnek még a BLOG fül alatti további írásaim is.  smiley

Jó egészséget kívánunk a családnak!

Tartalomhoz tartozó címkék: Babakocsi vásárlás