Amikor ellátogat egy weboldalra, az információkat tárolhat vagy gyűjthet be a böngészőjéről, amit az esetek többségében sütik segítségével végez. Az információk vonatkozhatnak Önre mint felhasználóra, a preferenciáira, az Ön által használt eszközre vagy az oldal elvárt működésének biztosítására. Az információ általában nem alkalmas az Ön közvetlen azonosítására, de képes Önnek személyre szabottabb internetélményt nyújtani. Ön dönti el, hogy engedélyezi-e meghatározott típusú sütik használatát. Bővebben 

Eco bőr vagy textil babakocsit válasszak?

Fodor Zsuzsa
Eco bőr vagy textil babakocsit válasszak?

Vajon melyik lesz a megfelelő? Mik az érvek a babakocsik eco bőr vagy a textil huzat mellett? Íme a tippjeink a babakocsik szövetére vonatkozóan.

Mindig hatalmas dilemma a szülők körében, hogy eco bőr vagy textil szövetből készült babakocsit érdemes-e választaniuk. Mivel ez egy nagyon megosztó kérdés megannyi tévhittel fűszerezve, úgy gondolom nem is lehetne jobb témánk ettől. 

Mindenekelőtt szeretném megosztani veletek, milyen tapasztalatok is állnak a hátunk/hátam mögött. 
2 gyermekes anyukaként 11 éve babakocsik kereskedelmével foglalkozom. Ez idő alatt több ezer babakocsi eladásával büszkélkedhetünk. Fontos azonban kiemelnem, hogy a kapcsolatunk a vásárlókkal nem csak a babakocsi eladásáig tart, hanem végig kíséri annak használati idejét is. Számos általunk forgalomba hozott babakocsi több gyermeket kiszolgálva került eladásra használtan. Segédkeztünk ilyen babakocsik szervizelésében, felújításában, elvesztett alkatrészek pótlásában...stb. Mindezt azért tartottam fontosnak kiemelni, hogy biztosítsam róla a kedves olvasót, hogy számtalan általunk eladott babakocsi került évek múltán újra a kezünk alá. Lehetőségünk volt felmérni az állapotukat. Ez egy kulcsfontosságú mozzanat ebben a témában, hiszen újonnan minden babakocsi nagyon szép....na de évek múltán??

Folytassuk egy kis anyagismerettel. :)
Mi az az eco bőr?
A jelenleg használt eco bőr egy viszonylag új keletű textil alapú szövet. Nem összekeverendő a régi technológiával készülő, pár év alatt lepergős felületű, kemény textilbőrőkkel amiket a bútoripar használ. Az eco bőrt BŐRNEK nevezzük, de nem állati eredetű. Egyetlen élőlény sem veszett oda, hogy elkészülhessen. Számomra ez hatalmas pozitívum.  Az állati eredetű bőr kikészítése, cserzése egy végtelenül környezetszennyező eljárás, míg az eco bőr egy szintetikusan előállított, tehát mesterséges bőr. A nevében szereplő ECO megjelölés a környezetkímélő (organikus) előállítási módra vonatkozik. Az eco bőrről érdemes még tudni, hogy számos egyéb pozitívummal is rendelkezik, pl. légáteresztő, karcálló és kiváló a kopásállósága is. Vízlepergető, de nem vízálló. Mivel ez egy lélegző szövet, így porózus. Tartós áztatás hatására át fog ázni. Ez egy puha, kellemes tapintású szövet, ami innovatív technológiák felhasználásával készül. Nem csak babakocsik gyártására használják, bútorok, ruhák, cipők, övek is készülnek belőlük. Végtelen nagy előnye még, hogy egyszerűen egy nedves szivaccsal tisztán tartható. Nincs szükség mosásra és szárításra.
Tudtad, hogy az eco bőr mosógépben is mosható?! Bizony! Alacsony hőfokon ezt megteheted. Mosózsák használata azonban kötelező, mert a mosógép dobjának kiálló részei a nedves bőrben kárt tehetnek. Mosózsák helyett egy párnahuzat is megteszi. :)
Bele fog sülni a kocsiba nyáron a baba?? Dehogy!! Ahogy fentebb írtam, légáteresztő. Ha tovább olvasol, lentebb ki fog derülni, hogy a textil anyagú babakocsiknak sokkal nagyobb szellőző képességet tulajdonítanak az emberek, pedig nincs ilyen tulajdonságuk. Tehát erre a különbségre ne alapozz a szövetek közötti mérlegeléskor. Azt viszont kihangsúlyoznám, hogy minden eco bőr (és textil) anyagú babakocsi mózes része belül 100% pamut. A sport és a hordozó feltétek ülő részében pedig szintén vannak betétek, tehát a baba soha nem a bőrben közvetlenül fog ülni. 
Hogy megizzad-e a baba a nyári 30 fokban?? Hát persze! Én is megizzadtam, pedig csak toltam a kocsit, nem ültem benne. :)

Észrevetted például, hogy a
hófehér babakocsik 99,99%-a eco bőr?!
 

Milyen a textil babakocsik anyaga?
A klasszikus textil babakocsik anyaga egy kent felületű, tehát vízlepergető bevonattal ellátott poliészter szövet. A vízlepergető textil és a vízálló textil tehát nem ugyan az. Sokan gondolják, hogy a susogós anyagú babakocsi vízálló...ez nem így van. A vízlepergető textil tartós ázást/áztatást követően át fogja ereszteni a nedvességet. Ezért ad minden babakocsi gyártó (legalábbis nálunk) az alap tartozékok között a babakocsihoz esővédőt is. Érdemes felrakni ha séta közben elkezd esni. Ha a babakocsi megázott, jól szellőző helyen ki kell szárítani, bármilyen anyagból készült is. Ezekről a textilekről elmondható, hogy kisebb a négyzetméterenkénti súlya (kb. 180g/m2) mint az eco bőré (430g/m2), így a babakocsi maga is könnyebb lesz majd. Nem kell azonban óriási különbségre gondolni, hiszen a babakocsi fő súlyát a váz, a kerekek és a felhasznált alkatrészek súlya teszi majd ki. 40-50 deka körüli súlykülönbségre kell gondolni. Minden textil anyagú babakocsi esetében beszélnünk kell a fakulásról. Fakó eco bőr babakocsival még soha nem találkoztunk, így annál ezt nem említettem. Textillel már igen. A fakulás lehetősége természetesen a textil kelméket univerzálisan érinti, nem csak a babakocsikkal van ez így. Ezért nem teregünk például a nyári hőségben a tűző napra. 
Ki fog-e a fakulni a babakocsi szövete ha napsütésben elmész babakocsizni? A válasz egyértelműen nem! Ha viszont egész júliusban a teraszon tartod a babakocsit ahol napi 8 órán át tűzi a nap, akkor garantáltan igen. Úgy gondolom mindannyian érzékeljük a 2 közötti hatalmas különbséget. :)
A textilnél szintén szeretném megemlíteni nektek a tisztíthatóságot. Kisebb szennyeződés esetén helyileg nedves szivaccsal tisztítható. A kitisztított folt körül nagyobb folt maradhat, ilyenkor a mosógép lesz a megoldás. A farmeromból sem tudom soha nyom nélkül kiszedni a foltot, mindig nagyobb halvány folt marad körülötte...ott is mindig marad a gépi mosás minden igyekezetem ellenére is. Így van ez minden textillel, nem csak a babakocsikkal. 

Amit még el tudok mondani a babakocsik szövetéről:
Sem az eco bőrtől, sem a textiltől nem kell tartanotok! A babakocsijainkra 2 év garancia van, és később is rendelkezésre áll a teljes szervizháttér. 

Mi a végső tipp? Eco bőr vagy textil kocsit válassz?
Imádni fogod a válaszom! 
Kérlek azt válaszd, amelyikbe beleszerettél! Amelyik legjobban tetszik! Mert azt örömmel, mosolyogva, büszkén fogod tolni. Olyan ez mint a menyasszonyi ruha kiválasztása, vagy a boltok kirakatában az a hívogató, gyönyörű táska amit már 3x visszamentél megnézni, hogy megvan-e még. Igen, tudom hogy a babakocsi nagy érték, sokba kerül...stb. De ha belegondolsz...3 éves korig használhatók és valószínűleg nem egy gyermeket fog kiszolgálni a családotokban. Mindezek után egy megkímélt, szép állapotú használt babakocsi még mindig eladható lesz. A babakocsik ráadásul nem veszítenek annyit az értékükből mint a telefonok pl. Amelyik mobilt ma 150 ezerért megveszed, azt 2 év múlva 50ért sem tudod eladni. Ez a babakocsiknál nem így van. Jól elkanyarodtam a témától...de biztosan érted a lényeget. :)

Ha nem a babakocsik szövete kell hogy legyen a fő szempont a választásban, akkor mi??
Tarts velem holnap is. Megírom. 
Ha tetszett az írásom, kérlek oszd meg a Facebook/Insta oldalodon. Sokat segítesz vele. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Babakocsi összehasonlítás
Az oldal tetejére